Heel de Kerstvakantie fun voor groot en klein in arboretum, morgen markt

KALMTHOUT – Arboretum Kalmthout verwelkomt jonge speurders en hun familie voor een winterspeurtocht in de arboretumtuin. ‘Op mini-roadtrip langs maxi-bomen’ start enkele dagen eerder dan oorspronkelijk voorzien was, namelijk morgen zaterdag 18 december, en hoopt daarmee in de eerste plaats kinderen en hun (groot)ouders een coronaveilige familietijd te bezorgen. Speelplezier is er voor alle leeftijden en de kennismaking met de mammoetbomen is extra mooi meegenomen. De winterspeurtocht loopt nog tot en met 9 januari 2022, de laatste zondag van de kerstvakantie.


Wie de winterspeurtocht komt volgen, rijdt met een speelgoedautootje langs reuzegrote mammoetbomen en kustsequoia’s, net zoals in de Verenigde Staten. Daar groeien de grootste bomen op onze planeet. Ze speelden een belangrijke rol in de oprichting van de Amerikaanse Nationale Parken, een plek waar zeldzame natuur beschermd is. In Arboretum Kalmthout groeien vijftien exemplaren van Sequoiadendron giganteum, en negen exemplaren van Sequoia sempervirens. De oudste zijn een goede 100 jaar geleden op het provinciale groendomein aangeplant en hebben nog lang niet de omvang van de Californische reuzen. Als ze het zo goed blijven doen, zullen zij uitgroeien tot de hoogste en dikste bomen van de arboretumtuin. Een uitgestippeld parcours brengt je langs spelletjes, opdrachten en verhalen over deze giganten. Een routekaart koop je aan de balie voor 2,5 euro . Kinderen onder twaalf jaar hebben gratis toegang.


De mammoetboom en de kustsequoia zijn zo’n 200 jaar geleden in de Verenigde Staten ontdekt en trokken snel bezoekers aan. Sommige van deze reuzenbomen waren gedeeltelijk uitgehold door bliksems of bosbranden, maar bleven staan. Later werden er tunnels uitgezaagd voor toeristen. Wie wilde uitpakken met indrukwekkende vakantiefoto’s, ging poseren onder of bij de mammoetbomen.


Tegelijk met de winterspeurtocht lanceert Arboretum Kalmthout ‘Isn’t this a fine big tree!’, een boekje vol oude postkaarten uit de persoonlijke collectie van conservator-directeur Abraham Rammeloo. ‘Ik verzamel al meer dan twintig jaar oude, toeristische postkaarten met bomen en planten uit de hele wereld. Een stuk of 80 daarvan zijn postkaartjes uit Californië – met daarop mammoetbomen en kustsequoia’s waar auto’s onderdoor rijden: de zogenaamde drive-thru trees.’ Meer info en tickets: https://www.arboretumkalmthout.be/


Ook dit jaar zetten de marktkramers in Kalmthout hun beste beentje voor om de kerstperiode nog meer op te leuken. Naast sfeervolle decoratie en een kerstmuziekje zal de kerstman mogen, zaterdag 18 december, zijn opwachting maken. Bovendien voorzien de gemeente Kalmthout en de marktkramers winacties voor kinderen én volwassenen. De marktkramers bezorgden kleurplaten in alle scholen van Kalmthout. Kinderen tot twaalf jaar die de ingekleurde plaat afgeven op de markt, maken kans op één van de vier waardebonnen van 25 euro. Die kan je spenderen in speelgoedwinkel Klavertje Vier. De kleurplaat mag je morgen afgeven aan de kraam van de gemeente. Je vindt de tekening ook op https://kalmthout.be/feestelijke-markt

. Ook de volwassen bezoekers kunnen hun kans wagen voor een waardebon. Met die bon kan je genieten van een maaltijd in één van de talrijke eetgelegenheden in de gemeente. Kom naar de markt en vul je gegevens in. Na de markt zal de loting plaatsvinden. (Antwerps Persbureau / Foto Arboretum Kalmthout)